donderdag 14 mei 2015

CBS: Economie groeit voor het vierde kwartaal op rij. Maar waarom eigenlijk?

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 voor de vierde keer achtereen gegroeid. Op basis van een eerste berekening met de gegevens die nu beschikbaar zijn, kwam de groei uit op 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei wordt steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leveren een positieve bijdrage. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie 2,4 procent groter. Dit maakt CBS op 13 mei bekend.

Ontegenzeggelijk zijn de investeringen toegenomen en werden meer Nederlandse producten uitgevoerd. Maar er valt ook wel wat af te dingen op deze cijfers. Consumenten gaven vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten. Aangezien het eerste kwartaal van dit jaar kouder was dan dat van vorig jaar verstookten ze ook meer gas dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten meer besteed in de horeca. Dus de economische groei wordt deels veroorzaakt door het feit, dat het slecht weer was en de mensen de kachel wat hoger hebben gezet en vaker in de kroeg zaten. Als er weer een zachte winter komt, valt dat weg. Ook geeft de grafiek een beeld te zien sinds 2007 van afwisselend enkele kwartalen groei en dan enkele kwartalen krimp. Het is dus nog veel te vroeg om te zeggen dat alles weer goed gaat.

Maar minister Kamp van economische Zaken weet het wel: 'De economische groei houdt aan en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en consumenten geven meer uit. Het kabinet wil meer ruimte geven aan ondernemers door het verminderen van lasten, bij de herziening van het belastingstelsel, het aanpakken van overbodige regels en verbetering van de kredietverlening. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie nu kan doorgroeien", aldus minister Kamp. Met andere woorden: het recept dat ook tot de crisis heeft geleid, wordt gewoon voortgezet.

We zullen zien.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.