vrijdag 8 januari 2016

Nieuws van 8 januari 2016


Daklozen in Amsterdam kunnen sinds maandag op hun mobiel zien wanneer de winteropvang opengaat, en bijvoorbeeld wanneer ze naar gratis diensten kunnen, zoals de kapper. Hulporganisaties zijn een proef begonnen met een informatiedienst op basis van Whatsapp en SMS. De Sms- en WhatsApp-dienst is voor 30 daklozen als test begonnen. Veel daklozen hebben al een simpel mobieltje om zo te communiceren met bekenden of familie. Het sms- en WhatsApp-dienst project heeft de naam ‘Straat Troubadour’ gekregen en is een initiatief van het Leger Des Heils en Vodafone.Het is op dit moment een proef, in totaal duurt de test zes maanden en er doen dertig daklozen aan mee.

  De werkloosheid in de eurozone is in november licht gedaald naar 10,5 procent. In oktober lag de werkloosheid nog op 10,6 procent. Dit meldt statistiekbureau Eurostat donderdag. Een jaar geleden lag de werkloosheid nog op 11,5 procent.

De Vereniging Basisinkomen organiseert haar jubileumcongres van 29 tot en met 31 januari aanstaande dat de Vereniging ter gelegenheid van haar 25^e verjaardag organiseert. De discussie gaat vooral over het experimenteren met een partieel basisinkomen. Wat kunnen we daar nu van verwachten? Wat zijn de voors en tegens? Zowel van een partieel basisinkomen op weg naar een volwaardig, als van het doen van experimenten. Onlangs was in het nieuws, dat verschillende gemeenten willen experimenteren met een regelvrije bijstand.

Wethouder Vliegenthart van de gemeente Amsterdam maakte deze weke bekend, dat Amsterdam miljoenen euro's onbenut heeft gelaten die bedoeld zijn om kwetsbare bewoners te helpen. De gemeente heeft bijna zes miljoen euro te weinig uitgegeven aan Amsterdammers met een beperking die niet direct aan het werk kunnen, te begeleiden naar een baan, of in ieder geval naar een zinvolle dagbesteding. Het is de tweede keer in korte tijd dat de gemeente geld ongebruikt laat, dat bestemd is voor minima. In oktober maakte wethouder Arjan Vliegenthart (SP) bekend dat 10 miljoen euro die Amsterdam uittrekt voor armoedebestrijding, op de plank blijven liggen.

In december 2015 heeft de EFFAT (Europese koepel voor vakbonden in de voeding, horeca en landbouw) een brochure uitgegeven voor transparante en eerlijke arbeidsrelaties. De EFFAT heeft deze brochure uitgegeven als reactie op een rapport van het Europees Bureau voor de Grondrechten (Fundamental Rights Agency) waarin gerapporteerd werd over de uitbuiting van werknemers die in de EU komen te werken en binnen de EU werken.

Met ingang van 1-1-2016 is er een nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Het oude verdrag uit 1959 wordt hiermee geactualiseerd en voldoet weer aan de normen die de OESO stelt en die in het maatschappelijke verkeer gelden. Een opname over de belangrijkste aanpassingen in het verdrag en wat dit betekent voor werknemers, grensarbeiders, gepensioneerden en bestuurders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.