zondag 10 januari 2016

Sociaal economisch nieuws van 10 januari 2016


Utrechtse daklozen van Straatnieuws verkopen vanaf vrijdag niet alleen de krant, maar ook de zogenoemde Do Goodie Bag. Dat is een duurzame boodschappentas. Het idee is dat de tassen ervoor zorgen dat klanten van bijvoorbeeld supermarkten minder plastic tasjes hoeven te kopen, wat goed is voor het milieu. Daklozen in Amsterdam en Haarlem verkopen de duurzame tassen al langer.

Gesprekken over de cao grootmetaal zijn mislukt. Gesprekken tussen vakbonden en werkgeversorganisatie FME over een nieuwe cao in de grootmetaal zijn op niets uitgelopen. De vakbonden voeren sinds half november gesprekken met metaalwerkgevers. Werknemers willen bijvoorbeeld meer zeggenschap over hun werktijden en zijn niet tevreden hun loon. Gesprekken tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie FME hebben dus niet het gewenste effect gehad. De vakbonden gaan vanaf maandag bekijken wat de volgende stap is.

De loonontwikkeling komt eindelijk weer boven de inflatie, maar blijft nog altijd achter bij de bedrijfswinsten. Dat bleek donderdag uit cijfers van het CBS. Arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van de FNV: ‘De afgelopen 15 jaar zijn de bedrijfswinsten bijna verdubbeld naar 180 miljard in 2014. De loonontwikkeling blijft steken op 1,4 %. Het wordt tijd dat bedrijven hun winst eerlijk delen met werknemers en niet alleen met hun aandeelhouders.’ Vorige week meldde CBS al dat de reële lonen van huishoudens over de periode 2010-2014 licht daalden. Dat komt vooral door de hoge werkloosheid en doordat steeds meer mensen een onzeker contract hebben.


Geef werknemers die een naaste of familielid willen verzorgen de ruimte om dat te doen. Bijvoorbeeld door flexibele werktijden mogelijk te maken of door mensen thuis te laten werken. Mantelzorgers verdienen onze steun.” Dat zegt CNV Voorzitter Maurice Limmen in een reactie op een onderzoek van Mezzo, de landelijke organisatie die opkomt voor mantelzorgers.
In dat onderzoek zegt 72 procent van de ondervraagden dat ze onbekend zijn met mogelijkheden om tijdelijk minder uren te werken. Verder stelt 60 procent dat werkgevers hen niet wijzen op wettelijke verlofmogelijkheden. Uit het onderzoek blijkt ook hoe belangrijk de steun is van leidinggevenden en collega’s om de combinatie zorg en werk te kunnen volhouden.

Het is hoog nodig om collectief door te zetten met de woonstrijd want gezinnen, jongeren en eigenlijk alle huurders worden massaal bedreigd door nieuwe wetsvoorstellen van minister Blok die de huurbescherming middels 1 en 5 jaren contracten afbreken. Hierdoor worden huurcontracten met goede rechtsbescherming verdrongen door flexcontracten met slechte rechtsbescherming zonder dat er extra woonruimte word gecreëerd. Wij willen geen samenleving waar arbeid en wonen is geflexibiliseerd, waarbij huurders inwisselbaar worden en mensen hun rechten collectief verliezen. Aldus de Bond voor Precaire Woonvormen.

Uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt de huurtoeslag een efficiënt middel om betaalrisico’s voor huurders met de laagste inkomens te voorkomen. De huurtoeslag komt gerichter terecht bij de laagste inkomens en is daarom effectiever dan een lagere huurstijging stelt het PBL. Zonder huurtoeslag zouden in 2012 maar liefst 550.000 huurders risico op betalingsproblemen hebben gelopen in plaats van 253.000. Bij huurmatiging is het effect op het aantal huurders met betaalrisico’s veel kleiner.Tegelijkertijd pleit de Nederlandse Woonbond ervoor, dat de huurstijgingen gematigd worden als instrument om verarming tegen te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.